Noční soutěž - Ježkovo peklo 13.3.2010

V Sobotu 13. 3. 2010 se naše družstvo opět zúčastnilo netradiční soutěže Ježkovo peklo, která startovala z Velkého Beranova. Po loňském zklamání z posledního místa jsme jely na soutěž s optimismem že horší než loni být nemůžeme, což se také stalo a skončily jsme na předposledním šestnáctém místě.

Následující článek byl otištěn v novinách:

Peklo vytvořilo hasičům i počasí
Jihlavsko Dobrovolné hasiče okrsku Karla Vozába a okrsku Jihlava prověřilo cvičení s názvem Ježkovo peklo.

Osmnáct hasičských družstev z okrsku Karla Vozába a okrsku Jihlava přivítal na startu ve Velkém Beranově jménem pořadatelů Miloš Musil."Loni jste si stěžovali, že soutěž je málo náročná. Přitvrdili jsme a to počasí berte jako bonus", řekl Musil při nástupu k soutěžícím. Soutěž se koná ve stejný den, jako vloni. "Letos je ten sníh navíc, loni bylo jaro a foukal vítr", vzpomněl si na podmínky prvního ročníku velitel taktického cvičení Jiří Bláha. "Hasič musí být připraven k zásahu bez ohledu na počasí", dodal velitel Bláha.

Odpolední program vyplnil štafetový běh: Hasič po startu překonal bariéru, s hasičským žebříkem vystoupal do dvoumetrové výše, po sestupu zpět na zem přenesl dva dvacetilitrové kanystry s vodou, v hammer-boxu provedl šedesát úderů kladivem a předával štafetu dalšímu kolegovi z družstva. Stačilo, aby soutěžící nenastoupil k soutěži v zásahových rukavicích a už dostal od rozhodčích trestné body. V hammerboxu překvapil výkon z Tomáše Koutníka z Polné, který železnou palicí přerazil třícentimetrovou dřevěnou desku hammerboxu. Začátkem května bude podobná soutěž na jihlavském náměstí a bude náročnější, bude se pracovat s nasazenou dýchací technikou", podotkl velitel cvičení Jiří Bláha.

Noční závod probíhal na různých místech Jihlavska, soutěžní týmy najezdily při přejezdech mezi stanovišti s úkoly více než stovku kilometrů. Počasí důkladně prověřilo schopnosti řidičů, při cestách po okresních silnicích museli správně zvolit sjízdné silnice. "Několikrát jsme nasazovali sněhové řetězy, abychom projeli", sdělil řidič hasičské avie SDH Hybrálec.
 Na stanovištích plnily cvičící jednotky úkoly jako rozvinutí útoku z požárního hydrantu, vyhledávání osob, rychlost oblékání do zásahového obleku.

Jednu z disciplín se pořadatelům podařilo utajit až do poslední chvíle: Soutěžící přijeli k reálně vypadající autonehodě s figuranty v roli zraněných osob. " V jednom z případů jsme soutěžící nestihli zastavit a proběhla komunikace soutěžících s operačním střediskem záchranné služby", prozradil jeden z figurantů. Operační středisko bylo o cvičení předem informováno, to ale cvičící jednotky nevěděly. Figuranti autonehody  Klára Boháčková, Petr Vašek a Dana Zavřelová v prostoru Kolíblu nedaleko Pančavy byli vystaveni extrémním podmínkám. "Zaslouží si absolutní uznání, byli vystaveni vlivům doslova arktické zimy", pochválil podřízené velitel Bláha.Uznáním nešetřily ani samotní soutěžící. "Bylo to pro nás maximálně realistícké", zhodnotil úkol jeden z hasičů SDH Řehořov. Namaskování zranění figurantů naprosto věrohodně provedla paní Jiřina Prokopová, vedoucí oblastního spolku Českého červeného kříže.

Nejtěžší bylo závod přežít", shrnul své pocity závodník vítězného týmu SDH Velký Beranov Ludvík Marek.
"Byl to masakr, ale uspěli jsme! Vozábovci jsou nejlepší", radoval se z vítězství v soutěži Ježkovo Peklo starosta SDH Velký Beranov Josef Vrzáček. Spokojený byl i velitel cvičení Jiří Bláha:"Soutěžící přistupovali k nočnímu taktickému cvičení zodpovědně a mohli si na vlastní kůži vyzkoušet záludnosti zásahů v praxi".

Pro příšti rok si soutěžící často přáli o trochu lepší počasí. To letošní bylo opravdu pekelné.

Více fotografií naleznete zde v galerii.